2009. november 22., vasárnap

Szimbolikája:

# A nyugati kultúrában az 1920-as években kezdődött, hogy a színek nemeket jelölnek. Az 1940-es évekig a rózsaszín a fiúkat jelölte, a kék a lányokat, mivel előbbi a vörös rokonaként határozottabb, férfiasabb színnek tűnt, utóbbi visszafogottnak, azonkívül Szűz Mária ruhájának gyakori színe a művészetben. Ez az 1940-es években megváltozott, azóta fordítva van.
# Bár néha nemi sztereotípiákkal azonosítják, több feminista is magáénak vallja, pl. a svéd radikális feminista párt és egy amerikai női békeaktivista-csoport színe is.
# A rózsaszín szalag a mellrák elleni küzdelem nemzetközi jelképe. A színt a nőiességgel való szoros összefüggése miatt választották.
# Egy feltételezés szerint a nők azért kedvelik a rózsaszínt, mert eleve vonzódnak a vöröses dolgokhoz, például az érett gyümölcsökhöz és egészséges arcszínhez.
# A náci koncentrációs táborokban a homoszexuálisoknak rózsaszín háromszöget kellett viselniük. Ma gyakran meleg büszkeség-rendezvényeken hordják.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Azt nem tudom hogy a koncentrációs táborokban milyen színnel különböztették meg a melegeket.
De az én szobám rózsaszín lesz az is biztos!!!:)
De ha lesz valamikor egy lányom akkor az tetőtől talpig rózsaszínbe öltöztettem:D

Névtelen írta...

Fiu vagy vagy lány?Mert ha fiu vagy megszeretnelek ismerni en is srác vagyok,es rozsaszin mániás ahogy az az oldalból kiderül.Pusz cukor falat!

Névtelen írta...

Melyiket szeretnéd hogy legyek?

Névtelen írta...

Hát nem is tudom!Ha fiu vagy lehetsz lány is, de fiut is lehetsz!